YATIRIM TEŞVİK BELGESİ DESTEK ORANLARI
Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları sistemin en önemli bileşenlerinden biridir. Yatırım planlama aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurların başında destek oranları gelmektedir. Ülkemiz sınırları içerisinde il bazlı yapılmış SEGE (Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi) çalışmasını esas alan bir sınıflandırma sistemi kullanılmaktadır. Teşvik Uygulamaları aslında SEGE bölgesel sınıflandırmasına dayalı olarak yapılandırılmıştır. Yatırım teşviklerinin ve diğer devlet desteklerinin temel amaçlarından biri de bölgesel gelişmişlik düzeyleri farkının azaltılmasıdır. Yatırımın yapılması planlanan ilin bulunduğu bölgeye dayalı olarak farklılaştırılmış oranlarda Destek Oranları uygulanmaktadır. Bu oranlara da kısaca Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları adı verilmektedir.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ DESTEK ORANLARI NEDİR
Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları SEGE (Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Endeksi) çalışmasına göre oluşturulmuştur. Bu sisteme göre illerin birçok yönden gelişmişlik seviyesi ele alınmış ve ülkemiz illeri 6 yatırım bölgesi altında sınıflandırılmıştır. Buna dayalı olarak uygulanan destek oranları da farklılaştırılmıştır. En yüksek destek 6. bölgede, en düşük destekler ise 1. bölgede uygulanmaktadır. Bunun temel amacı gelişmiş bölgelerin zaten hammadde ve pazarlara yakınlık ya da lojistik avantajlar sayesinde yeterince yatırıma sahip olması, öte yandan, az gelişmiş bölgelerde yeterli üretimin ve istihdam olanaklarının bulunmamasıdır.
YATIRIM TEŞVİKLERİ DESTEK ORANLARI YASAL DAYANAKLAR
Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesi ve kullanılması ile ilgili yasal dayanak olan 2012/3305 sayılı Karar ile 2012/1 sayılı Tebliğ söz konusu Destek Oranlarının da yasal dayanağıdır. Uygulama ve denetime ilişkin tüm yetkiler de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığındadır. Bakanlık altında faaliyetlerini yürüten ilgili birim ise Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.
BİR ALT BÖLGE DESTEK ORANLARINDAN YARARLANMAK
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında bir alt bölge destek oranlarından yararlanılması mümkündür. Bir alt bölge desteklerinden yararlanılması demek daha yüksek destek oranlarından faydalanılması anlamına gelmektedir. Çünkü alt bölgelerde daha fazla destek, üst bölgelerde ise daha az teşvik uygulanmaktadır. Alt bölge desteklerinden yani daha fazla teşvikten yararlanılabilmesinin koşulları mevzuat hükümleri içerisinde açık bir biçimde belirtilmiştir. Bunlar;
1- OSB İçi Yatırımlar: Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sınırları içerisinde yapılan yatırımlar bir alt bölge desteklerinden yararlanmaktadır
2- EB İçi Yatırımlar: Endüstri Bölgeleri (EB) sınırları içerisinde yapılan yatırımlar bir alt bölge desteklerinden yararlanmaktadır.
3- 21/08/2020 tarihli ve 31220 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ek Karar ile yürürlüğe giren "Alt Bölge Desteğinden Yararlanabilecek İlçeler" tablosunda yer alan ilçelerde yapılan yatırımlar bir alt bölge destekllerinden yararlanmaktadır.
4- Hem 3. maddede belirtilen ilçelerde hem de OSB/EB sınırları içerisinde yapılan yatırımlar 2 alt bölge desteğinden yararlanmaktadır.
5- Faiz Desteği için bir alt bölge desteğinden yararlanmak gibi bir uygulama bulunmaz.
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişeme geçebilir ücretsiz olarak bilgi alabilirsiniz.